Norrköping Vatten och Avfall inför bevattningsförbud i Kolmården

Publicerad 8 juni 2017 kl 12:50

På grund av för lite regn och snö de senaste åren är grundvattennivåerna ovanligt låga i många delar av Sverige. I Norrköpings kommun använder Norrköping Vatten och Avfall grundvatten för att göra kommunalt dricksvatten till ytterområdena. I området kring Kolmården övervakas grundvattennivåerna extra noga sedan en tid tillbaka

– Vi ser att vi löper risk att få akut vattenbrist nästa sommar i Krokek, Strömsfors och Gruvstugan med omnejd och går därför nu ut med ett bevattningsförbud, säger Michael Botvidsson, VA-chef på Norrköping Vatten och Avfall. Genom att spara på vattnet nu så kan vi undvika problem i framtiden.

Bevattningsförbudet gäller från den 12 juni och enbart Norrköping Vatten och Avfalls kunder som är kopplade till det kommunala dricksvattennätet.

Vid bevattningsförbud gäller:

  • Förbud mot bevattning med spridare eller slang.
  • Förbud mot biltvätt med slang.
  • Förbud att fylla pool med dricksvatten.

Vad gör Norrköping Vatten och Avfall?

Vi har vidtagit åtgärder i vattentäkten vid Stubbetorp för att kunna utnyttja källan bättre. Vi arbetar även med att åtgärda de vattenläckor som finns på ledningarna ute på ledningsnätet. Detta gör vi både genom att laga akuta vattenläckor och med att förnya ledningsnätet, det vill säga byta ut gamla läckande ledningar mot nya.

– Vi har 80 mil ledningsnät så det är svårt att övervaka och upptäcka alla läckor. Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten om någon ser ett område som borde vara torrt men som är oförklarligt blött, säger Michael Botvidsson.

Dags att bli vattenvis och tänka smart kring vatten

Under sommaren genomför Norrköping Vatten och Avfall en informationskampanj med temat spara vatten. Syftet är att få fler uppmärksamma på hur vi alla ska ta hand om vårt viktigaste livsmedel och använda det på ett klokt sätt.

Smarta tips för att spara på ditt vatten

Till nyhetslistan

Dela nyheten: