Bevattningsförbudet i Kolmården gav resultat

Publicerad 11 september 2017 kl 11:06

På grund av för lite regn och snö de senaste åren är grundvattennivåerna ovanligt låga i många delar av Sverige. I Norrköpings kommun använder Norrköping Vatten och Avfall grundvatten för att göra kommunalt dricksvatten till ytterområdena. I området kring Kolmården övervakar vi sedan en tid grundvattennivåerna extra noga. Den 12 juni införde Norrköping Vatten och Avfall bevattningsförbud med dricksvatten i Kolmården med omnejd.

– Vi införde bevattningsförbudet i Kolmården eftersom vi såg att det fanns risk för akut vattenbrist sommaren 2018, säger Michael Botvidsson, VA-chef på Norrköping Vatten och Avfall. Genom att spara på vattnet sommaren 2017 så minskar vi risken för att det ska bli kris sommaren 2018.

Hur gick det?

Förbrukningen av dricksvatten i Krokek, Strömsfors och Gruvstugan med omnejd minskade i snitt med 1800 badkar* per dag under perioden juni till augusti 2017 jämfört med samma period 2016.

– Vi kan definitivt se en besparing, säger Michael Botvidsson. Vi har nu brutit en ökad trend i förbrukning och vi vill tacka alla kunder som har följt bevattningsförbudet och försökt vara vattenvisa under sommaren.

Grundvattennivåerna är fortsatt låga

Grundvattennivåerna i Kolmården är fortfarande låga, nivåerna är de lägsta vi uppmätt sedan 1993. Den senaste tidens regn ger hopp om en höst med fortsatt nederbörd.

– Trots att förbrukningen har gått ner så behövs mer nederbörd. Vi hoppas på normalt år eller ett år med mer nederbörd än normalt för att undvika problem i området under sommaren 2018, säger Michel Botvidsson. Bevattningsförbudet gäller fortfarande och kommer att gälla tills vidare.

Till nyhetslistan

Dela nyheten: