Bevattningsförbud i Kolmården

På grund av för lite regn och snö de senaste åren är grundvattennivåerna ovanligt låga i många delar av Sverige. I Norrköpings kommun använder Norrköping Vatten och Avfall grundvatten för att göra kommunalt dricksvatten till ytterområdena.

I området kring Kolmården övervakas grundvattennivåerna extra noga sedan en tid tillbaka. Vi ser att vi löper risk att få vattenbrist nästa sommar och går därför nu ut med ett bevattningsförbud. Genom att spara på vattnet nu så kan vi undvika problem i framtiden.

Bevattningsförbudet gäller för boende i Krokek, Strömsfors och Gruvstugan med omnejd som har kommunalt dricksvatten. Bevattningsförbudet gäller från och med den 12 juni.

Bevattningsförbudet gäller inte boende i Kvarsebo.

Vid bevattningsförbud gäller:

  • Förbud mot bevattning med spridare eller slang.
  • Förbud mot biltvätt med slang
  • Förbud att fylla pool med dricksvatten.

Bild som beskrivet vad som är tillåtet och inte tillåtet vid bevattningsförbud.

Vad gör Norrköping Vatten och Avfall?

Vi har vidtagit åtgärder i vattentäkten vid Stubbetorp för att kunna utnyttja källan bättre. Vi arbetar även med att åtgärda de vattenläckor som finns på ledningarna ute på ledningsnätet. Detta gör vi både genom att laga akuta vattenläckor och med att förnya ledningsnätet, det vill säga byta ut gamla läckande ledningar mot nya.

Vi har 80 mil dricksvattenledningsnät så det är svårt att övervaka och upptäcka alla läckor. Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten om någon ser ett område som borde vara torrt men som är oförklarligt blött.

 

Vanliga frågor om bevattningsförbud och vattenbrist

När fylls grundvattnet på?

Grundvattnet fylls på när vi får nederbörd under perioden oktober till april. När det regnar under sommaren så tar växtligheten upp det mesta.

Kan jag fortsätta dricka kranvatten?

Ja, dricksvattnet i kranarna är bra och du kan fortsätta använda det som vanligt.

Kommer vattnet att ta slut helt?

Om vi alla hjälps åt nu att spara vatten genom att använda det smart så är vår bedömning att vattnet inte kommer att ta slut.

Dela sidan: