Var rädd om din mat i rötmånadstider

Publicerad 8 augusti 2017 kl 10:54

Vi befinner oss just nu mitt i den så kallade rötmånaden då värmen gör att maten löper extra stor risk att bli förstörd. Att behöva slänga mat är mycket onödigt, både med tanke på plånboken och för miljön.

I Norrköping samlar vi in matavfall som sedan körs till en biogasanläggning och blir biogas. Det är förstås jättebra. Men det allra bästa är om matavfallet aldrig uppkommer, och att vi istället äter upp maten som redan är tillverkad och transporterad innan vi köper mer nyodlad och nytillverkad mat.

Några saker att tänka på i rötmånadstider:

  • Ta inte fram mer mat än vad du behöver.
  • Låt inte maten stå framme i onödan – se till att snabbt kyla ner mat som går att spara.
  • Se efter så att att ha det tillräckligt kallt i kylen. Ungefär 4-5 plusgrader brukar vara lagom.
  • Frukt och grönsaker som i vanliga fall tål att stå ute i rumstemperatur kan få förlängt liv genom att läggas i kylen under de varmaste månaderna.
  • Ta gärna med en kylklamp i matsäcken när du ska på utflykt eller picknick.
  • Ta gärna med kylklampar eller en kylväska i bilen när du ska åka och handla så slipper maten bli upphettad i den varma bilen på väg tillbaka.
  • Titta, lukta och smaka på maten. Att lita på sina sinnen är mycket viktigare än bäst-före-datumet.

Läs mer

Matsvinn

Fler tips och råd om matsvinn finns också att läsa hos Livsmedelsverket

 

Till nyhetslistan

Dela nyheten: